deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Momente gastronomice în descrieri etnografice

La casa pescarilor

După cafea am plecat cu barca spre căsuţa unor pescari pe care Alina, învăţătoarea, îi cunoştea. Am început „bine”: pentru că eram foarte mulţi în barcă (8 oameni) era cât pe ce să ne răstoarne valurile produse de şalupa poliţiei de frontieră care a trecut cu viteză pe lângă noi. [continuarea]

***

O masă de hram la mănăstirea Sf. Atanasie

La 10-12-15 km distanţă de Chilia (nimeni nu ştie exact) şade ca o enclavă ruptă din timp mănăstirea pe stil vechi Sf. Atanasie. Pe stil vechi, nu pe rit vechi. Drumul până acolo îl petrecem în remorca unui tractor fabricat la uzinele Tractorul din Braşov. Mirosul de fân (care întruchipa scaunele de piele pe care şedeam) amestecat cu cel ruginit al fierului remorcii şi adierile fine de bălegar stau ca o temelie a casei experienţei pe cale sa se releve. [continuarea]

***

O masă la pensiune ca prilej de inițiere într-ale peștelui

După ce terminăm interviul cu proprietara pensiunii din capătul stâng al Milei 23, interviu colectiv, mai ales în ultima parte, îndrăznim s-o întrebăm pe doamnă dacă putem să-i vedem bucătăria. La celălalt capăt al mesei lungi din curte la care ne aşezasem au apărut, între timp, patru bărbaţi care nu se sfiesc să intervină în discuţie când doamna pare a fi pusă în dificultate; aşa se face, de exemplu că unul dintre bărbaţi, mic de statură, cu un bronz accentuat, o salvează când aceasta pare încurcată de întrebarea dacă există feluri de mâncare din peşte care să fie dulci. [continuarea]

***

Dincolo de ochi străini – un borș de pește pe baltă

În a treia zi petrecută la Mila 23, doamna M., la care stăteam în gazdă, ne-a pregătit o mică surpriză. Ne va duce la grădina mamei ei, unde ne spune că se va pregăti borş de pește după reţeta tradiţională. [continuarea]

***
Pomana și codurile sale culturale

Am ajuns la pomană complet luaţi prin surprindere. În timp ce asistam la pregătirea mesei pentru turişti în bucătăria din Sfântu Gheorghe a doamnei L. aud o discuţie între ea şi soţul său: „nu am scăpat de mama, trebuie să mergem, i-am zis că am treabă, dar mi-a zis să o iau şi pe fata cu mine.” [continuarea]

***

La baltă, printre vintire, taliene și undițe – mic inventar al cotidianului pescăresc

Satul Mila 23 se află la a douăzeci și treia milă marină Vest de Sulina, în regiunea Deltei Dunării. Cu o populație de 480 de oameni, principala sursă de venit a satului provine din pescuit, activitate practicată pe perioada întregului an. [continuarea]

***

Bucătăria de vară, bucătăria de iarnă și masa de sub bolta de struguri – un triunghi culinar deltaic

Într-o dimineață foarte călduroasă intru în curtea doamnei F. împreună cu Ileana, pentru a observa cum gătește și pentru a mânca de prânz. Tanti F. ne așteaptă, întâlnirea stabilită anterior fiind deja amânată de două ori. Ea ne invită în bucătărie ca să asistăm la gătit. Accesul în bucătării se face prin curte, cea de vară fiind amplasată vizavi de cea de iarna. Lângă ele se găsește locul în care urmează să mâncăm, o masă mare pusă sub o boltă din viță de vie unde soțul gazdei, pescar, se uită la televizor. [continuarea]

***

One thought on “Momente gastronomice în descrieri etnografice

  1. Pingback: La masă cu oamenii Deltei: De la “porcul Deltei”, la mici de pește și șaorma | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave a comment