deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Scrumbie la hârtie

Doamna Speranţa este capul familiei când vine vorba de bucătărie. Pasiunea ei a fost transmisă mai departe şi băiatului cu care mereu vorbeşte despre cum se mai prepară bucatele. A ţinut turişti în gazdă când era tânără şi nu a avut probleme. Însă acum refuză pentru că generaţia nouă e prea pretenţioasă. Are o bucătărie de vară cu plită şi o bucătărie utilată în casă. Zaravaturile şi mirodeniile le foloseşte mereu din grădină, iar peştele îl procură de la diverşi pescari din sat, întrucât soţul este tâmplar de meserie. 

Se crestează scrumbia pe jumătate, se dă prin condimente, sare, piper şi se pune la macerat câteva ore. Se ia o bucată de hârtie care se stropeşte cu apă. Se înfăşoară scrumbia în hârtia umedă, se pune pe o tavă şi se coace pe o plită de ţară, nu pe grătar.

[culeasă şi povestită de Bogdan Vetu]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s