deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Şalău cu maioneză

Povestea acestei reţete, care tot de la doamna T. vine, este cea a unei mari descoperiri făcute pe tărâmuri îndepărtate (tocmai la Galaţi) şi care vine să bulverseze universul culinar al Milei 23. Doamna T. ne spune că ea a dat „goarna şi pe la pensiuni” despre reţeta aceasta, care-i place tare mult şi pe care a aflat-o de la un medic în a cărui îngrijire s-a aflat la un moment dat. Pusă în situaţia de a-i răsplăti, cumva, eforturile doctorului, doamna T îl întreabă ce şi-ar dori. Omul răspunde că vrea un şalău pe care să i-l pregătească nevasta cu maioneză. Mirată, doamna T îl întreabă pe doctor cum se face o asemenea ciudăţenie. Şi iată cum şalău cu maioneză descinde pe ţărmuri deltaice.

Se fierbe şalăul cu puţină sare. Se fierb şi cartofi, care se taie, apoi, feliuţe. Pe un platou se pune un strat de fâşii de şalău. Deasupra acestuia, se aşterne un strat de gogoşari, „ca să aibă acreală”. Se toarnă maioneză pe deasupra şi, dacă nu vrei s-o iei de la capăt cu stratificarea, începi să-ţi vezi frumos de decor. Pentru asta îţi trebuie măsline, frunze de pătrunjel sau de leuştean… şi ce-ţi mai trece prin cap. Mâncarea asta e un aperitiv, dar doamna T ne spune ca poţi mânca, liniştit, chiar mai mult.

[culeasă și povestită de Ioana Jelea și Cătălin Buzoianu]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s