deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Salată de scrumbie

De 47 de ani doamna Dumitra găteşte turiştilor pe care îi cazează. Foloseşte pentru gătit două bucătării, una de vară şi una de iarnă. Cea de vară este un spaţiu în care pătrunde doar ea, iar în cea de iarnă accesul este liber. A dezminţit toate miturile legate de gătitul în Deltă, de la gătitul la plită, la gătitul cu apă din Dunăre, a spus că tot ce contează ca o reţetă de peşte să fie de succes este că acesta să fie proaspăt, abia pescuit. 

Se ia o scrumbie pusă la sărat, se desărează apoi se curăţa de piele şi de oase şi se mărunţeşte. Peste scrumbie se adăugă ceapă, ardei şi sare. Aceasta retetă se găteşte atunci când turiştii sunt înfometaţi şi mâncarea nu este gata. Este mai mult un antreu, decât un fel de mâncare.

[E. T.]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s