deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Ruladă din peşte

Doamna Moldoveanu este una dintre cele trei femei care gătesc pentru hramul bisericii. Vorbeşte cu smerenie despre biserică şi cu multă pasiune despre bucătărie. Are o curte mare, îngrijită, unde creşte toate zarzavaturile pe care le foloseşte în preparate. De obicei găteşte în bucătăria de vară la plită, aşa cum făceau părinţii odată. Are clienţii săi fideli care-i calcă pragul în fiecare an pentru o masă cu preparate din peşte. 

Rulada din peşte, sau salamul din peşte, aşa cum spunea fata dânsei, se prepară din orice tip de peşte, dar de preferat se foloseşte un peşte mai slab, ştiucă sau caras. Se pun condimente şi zarzavaturi tocate mărunt, ardei, roşii, sare şi piper. Compoziţia se modelează cu mâna sub formă de ruladă, care se pune la prăjit în tavă până prinde o crustă, după care se bagă puţin la cuptor.

[Bogdan Vetu]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s