deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Plachie de peşte

Plachia poate fi atât un preparat festiv, cât şi unul cotidian. Distincţia este făcută de tipul de peşte folosit la preparare. Un peşte mai bun (caras, crap, şalău etc) pentru ocazii speciale sau orice peşte disponibil, în cazul unei mese cotidiene. În gospodărie, plachia se prepară dacă în urmă cu 1-2 zile s-a mâncat în casă peşte prăjit şi a mai rămas. Pentru a nu-l consuma rece, se prepară plachia, asemeni unei tocăniţe de legume, căreia i se adaugă la final, cât este încă fierbinte, peştele. 

Se face cu peşte (crap, caras, avat, roşioara etc), ceapă, roşii, ardei, dovlecel, orice alte legume disponibile (exceptând rădăcinoasele). În puţin ulei se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă legumele care fierb până se înmoaie şi apoi se pun roşiile. Se fierbe, se adaugă un praf de sare, peştele gata prăjit şi se acoperă ceaunul cu un capac. În cazul peştelui proaspăt, acesta se poate fierbe în apă sărată sau se poate prăji separat, după care se pune în tocăniţă. Pentru mesele festive, plachia este mai scăzută şi se prepară la tavă, ca preparat cotidian, devine “o zeamă mai lungă”, preparată în cratiţă.

Pentru că am prins peşte şi pentru că am întrebat excesiv despre plachie pentru că nu înţelegeam foarte clar de ce e diferită, tanti V. a folosit peştele prins pentru a face o plachie „festivă”. A folosit pentru ea peştii mai mari, iar din cei mici a făcut doar o „prăjeală pentru ea şi pentru soţul ei”. 

[culeasă şi povestită de Alexandra Dincă, Sebastian Ţoc şi Ştefan Lipan]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s