deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Peşte uscat

Metodele tradiţionale de conservare a cărnii şi a legumelor coexistă cu folosirea lăzilor frigorifice. Posibilitatea de a congela legume şi peşte a făcut ca rafturile din magazii să fie înlocuite cu lăzi frigorifice. Peştele este curăţat de solzi, eviscerat, porţionat, congelat şi depozitat în lada frigorifică timp de câteva luni. În paralel, se prepară peşte afumat sau sărat sau cavarma, însă mult mai rar. 

Pentru prepararea peştelui uscat se curăţă peştele, se despică pe spate de la coadă la cap, se sărează şi se lasă să iasă sângele din el. Se ţine la sare grunjoasă 2-3 zile, ulterior se spală sarea de pe el se agaţă înfăşurat în tifon şi se usucă la soare. Cel mai bine rezistă în hârtie de sac. 

Deşi era un fel de preparat foarte des întâlnit în timpul comunismului, o dată cu apariţia frigiderelor şi lăzilor frigorifice în majoritatea gospodăriilor a început să se facă din ce în ce mai rar. Dintre toate gospodăriile, l-am întâlnit numai la tanti A., femeia care pregătea mâncare la biserică pentru muncitorii care renovau biserica.

[culeasă şi povestită de Alexandra Dincă şi Mădălina Muscă]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s