deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Noile feluri de mâncare bazate pe peşte

Am remarcat o distincţie între preparatele din peşte care se făceau „dintotdeauna” şi noul val de reţete împrumutate din gastronomia tradiţional românească, în care locul cărnii este luat de peşte. Nu sunt specifice Chiliei şi nu există în alimentaţia cotidiană a locuitorilor. Reţetele vin din zona Moldovei, aduse de ortodocşii de stil vechi, în mănăstirile şi bisericile unde nu se consuma alt tip de carne în afară de peşte. Printre altele:

• răcitura (piftie) de peşte, făcută cu gelatină din comerţ.
• cârnaţi din peşte cu “maţe artificiale”. Membranele comestibile (se găsesc în supermarketuri) sunt umplute cu peşte tocat, orez şi condimente, după care se afumă timp de 2-3 ore. Se pot depozita doar în lada frigorifică.
• ardei/sarmale umplute cu peşte. Compoziţia se prepară la fel ca cea a sarmalelor, doar că în locul cărnii de porc se pune peştele fiert şi se mărunţeşte (la maşina de tocat, prin care se trece de câteva ori, până când se mărunţesc şi oasele mici).

[Mădălina Muscă]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s