deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Nalangâte

Doamna M., gazda noastră obişnuia să pregătească desert pentru fiecare masă de prânz pe care o luam la ea. Şi de fiecare dată când stătea cu noi la masă ea alegea să guste numai desertul. Îmi aduc aminte că într-o după-amiază chiar ne-a spus că de fiecare dată când are de ales între a mânca dulciuri sau mâncare, alege dulciurile. Unul din cele mai bune şi mai simple deserturi pe care le-am mâncat la ea au fost nalangâtele, un fel de clătite care se prepară adesea în casele lipoveneşti.

Reţeta este foarte simplă şi rapidă, iar rezultatul este delicios. Într-un castron se pun iaurt, 2-3 linguri de zahăr şi trei ouă. Toate ingredientele se amestecă bine până când se obţine o pastă omogenă şi apoi se adaugă treptat faina. Separat, într-un pahar se amestecă o linguriţă bicarbonat de sodiu cu puţin oţet. În castron, se adaugă bicarbonatul stins cu oţet şi esenţa de vanilie (se poate adăuga şi coajă de lămâie rasă). Se amestecă totul bine până când se obţine o compoziţie nu foarte groasă (trebuie să fie un pic mai groasă decât compoziţia pentru clătite). Se încinge ulei într-o tigaie şi cu o lingură se adaugă puţină compoziţie în tigaia încinsă. Se prăjesc pe ambele părţi, la foc mic pentru a nu se arde. Doamna M. a ales să le facă fără a pune decât puţin ulei atunci când a încins tigaia explicându-ne că nu e tocmai sănătos să mănânci prăjit iar nalangâtele ies foarte gustoase pregătite şi astfel.

Nalangâtele se servesc calde, cu zahăr pudră aşternut pe deasupra. Doamna M. ne-a adus şi un castron cu miere, îndemnându-ne să le mâncăm înmuiate în miere. Sunt nişte clătite moi şi pufoase, asemănătoare clătitelor americane. Servite cu miere, devin un desert ideal pentru a încheia o masă tradiţională lipovenească.

[culeasă și povestită de Sabina Basiul]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s