deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Mici de peşte

Micul de peşte cu somn se găteşte şi cu crap şi cu un pic de ştiucă. Ce să mai, amestec de baltă, pentru tot omul obişnuit cu grătarul!

Numa că micii ăştia nu se amestecă aşa, cu oricine. Îţi trebuie om iscusit, care să cunoască peştele după „moitură”. Unul e mai blând şi-ţi mângâie limba, altul mai vârtos, de-ţi stârneşte fălcile (pe-aici, peştele nu-i carne, da’ nici plantă parcă n-ar fi). Dacă-l prinzi pe meşterul de mici, uită-te bine, căci meseria se fură nu te-aştepta să-ţi pună pe-o tavă de aur secretul micului potrivit. Munceşte, băiete!

Odată ce-ai prins din ochi cam cât şi ce şi cum, ţine secretul bine, să nu-ţi scape printre degete. Să nu te las cu buza umflată, totuşi, zic. Aşa că faci matale micii cu mâna, ca la tine acasă, după ce-ai presărat în carnea care nu e carne niscaiva piper şi cimbru. „Cam cât?” zici. Cât te lasă inima.

Dacă nu te-a pişcat destul reteţa asta minune, ia matale nişte muştar sau nişte hrean ras în oţet, de la borcan. Nu ştii ce-i hreanul? Nici ce-i borcanul? Na, atunci meriţi să mănânci bunătăţi de la bunica din televizor şi de la taica pliculeţ! Of!

[culeasă și povestită de Ioana Jelea și Cătălin Buzoianu]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s