deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Malasolca

Malasolca înseamnă cartofi fierţi în coajă, peşte şi mujdei. Cartofii se fierb în coajă, cu puţină sare. Separat, se fierbe peştele proaspăt cu sare. Rolul sării în fierberea peştelui este foarte important. Sarea se adaugă încă de la început, astfel peştele nu se “împrăştie” în apă. Pe timp de iarnă, se folosea peştele sărat, ţinut în apă în prealabil. Astăzi se poate prepara şi folosind peşte congelat. Se poate prepara cu orice fel de peşte. Mujdeiul se prepară adăugând treptat ulei şi un praf de sare peste usturoiul bine pisat. Se “freacă” mujdeiul până când se obţine o pastă de consistenţa maionezei, care trebuie consumată în ziua respectivă, cel târziu a doua zi. Se poate servi cu salată de roşii.

Pe baltă, la căsuţele pescarilor unde instantaneu a apărut de undeva un lighean mare de metal plin cu peşte pus cu sare mare, grunjoasă, am asistat la prepararea malasolcii. Peştii au fost aleşi aproape fără ca pescarul să se uite la ei. Au fost puşi aproximativ 15 minute în apă la desărat. Ca şi în cazul borşului, e indicat să fie peşte cât mai divers. Cartofii au fost fierţi direct în coajă pentru că erau noi. La pescari am ajuns prin învăţătoarea A. pe care am cunoscut-o anterior acasă la tanti V. Pescarii au preferat să nu stea cu noi la masa principală, preferând să stea la una mai mică, retraşi la umbră. Au gătit aşa cum se gătea înainte, aşa cum în sat nu se mai găteşte, dar pe baltă este permis: cu apă din Dunăre şi cu cartofi în coajă şi au gătit pentru noi, care eram oaspeţi, turişti chiar, la fel cum gătesc în general pentru ei.

[A. D. şi S. Ţ.]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s