deltagastronomia

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării

Crap la proțap II

Într-una din ultimele zile petrecute în Deltă, doamna M., gazda noastră, decide să ne pregătească la prânz crap la cuptor. Se mai numeşte şi crap la proţap, nume care se păstrează încă din vremea în care era pregătit în cuptoare din lut. Gospodină deprinsă cu reportofonul, aparatul foto şi camera de filmat, doamna M. se oferă să ne prezinte tot procesul de preparare a acestui delicios fel de mâncare. După cum suntem obişnuiţi, ea se ocupă de tot, de la curăţarea şi tranşarea peştelui până la servirea lui în farfurii mari de porţelan. Crapul este preparat în bucătăria de vară, o bucătărie mare cu două aragazuri şi nenumărate vase şi ustensile care ne pot indica numărul mare de feluri de mâncare care au fost pregătite acolo de-a lungul timpului. Crapul la proţap nu este un fel de mâncare rar pregătit în Mila 23, ba dimpotrivă aş putea spune că face parte din categoria mâncărurilor pregătite în orice casă lipovenească într-o zi obişnuită. Doamna M. alege însă să ne prezinte, în stilul caracteristic, reţeta pentru turişti deşi m-am convins de-a lungul şederii mele acolo că nu există diferenţe majore între reţele pregătite de dânsa pentru turişti de cele pregătite pentru familie.

Crapul ales trebuie să fie musai proaspăt, doamna M. accentuează că gustul este în primul rând dat de cât de proaspăt este peştele. Crapul pe care ea îl pregăteşte a fost adus de dimineaţă de mama dumneaei, care a venit la cafea după ce a scos plasele şi a dat o fugă pe la cherhana. Crăpceanul, de maxim 2 kilograme (se poate şi mai mare căci e mai gustos, dar nu prea mare că trebuie să încapă în tavă) se curăţa de solzi şi se taie pe spate (de preferat, deşi doamna M. alege să îl taie pe burtă), începând de la cap şi continuând până la coadă, până se desface într-un fel de roată. În mod obişnuit nu se curăţa de solzi, însă doamna M. alege să îl cureţe pentru a fi devorat mai confortabil. Apoi se eviscerează şi se scot branhiile, se spală şi se scurge bine. Se aşează într-o tavă (potrivită ar fi o tavă de aluminiu căci vasele de aluminiu dau gust peştelui iar în plus peştele nu se lipeşte de ele) care a fost unsă unsa în prealabil cu ulei şi puţin oţet pentru ca şi partea de jos a peştelui să prindă gust. Deasupra crapului se pun sare, piper, ulei şi puţin oţet. Se pot adăuga şi alte ingrediente, fiecare gospodină fiind liberă să adauge ce crede de cuviinţă că ar fi potrivit. Doamna M. alege să adauge cartofi tăiaţi felii subţiri (nu de alta, dar trebuie să se pătrundă bine) pentru că aceştia să fie serviţi ulterior cu peşte sub formă de garnitură. În cazul în care se găsesc cartofi noi, se vor folosi aceştia şi vor fi lăsaţi întregi sau tăiaţi pe jumătate (în funcţie de dimensiune). Tava va fi băgată la cuptorul potrivit de încins până când peştele capătă o crustă aurie subţire (aproximativ 20 minute sau până intră furculiţa uşor în carne). Între timp, se pregăteşte un sos din pastă de tomate, puţină apă şi usturoi. Când peştele este rumenit se adaugă sosul iar peştele acoperit cu sos este garnisit cu felii de roşii, felii de ardei gras şi câţiva ardei iuţi întregi (ciuşti”). Apoi se bagă la cuptor până când este gata. Greu de spus cât este ţinut (aş spune încă 10 minute), căci doamna M. ne spune clar că fiecare gospodină ştie când peştele este gata pentru a fi scos din cuptor. Se manîncă adesea cu pâine şi salată de varză, aşa cum obişnuieşte să-l servească şi doamna M.

Crapul la cuptor a fost cel mai bun fel de mâncare pe care l-am consumat de-a lungul întregului teren din delta şi mai mult, poate unul din cele mai bune preparate din peşte pe care le-am consumat în viaţa mea. Mai multe nu pot spune, căci n-am cuvinte potrivite pentru a descrie gustul acestui preparat iar fotografiile sunt cu siguranţă mai potrivite pentru a împărtăşi această experienţă culinară lipovenească.

[culeasa si povestita de Sabina Basiul]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s